Document Type : Research Paper
Authors
Assistant Prof. in Industrial Engineering, K.N.Toosi University of Technology, Tehran, Iran
Abstract
Keywords
بهینهسازی پرتفوی سهام در شرایط مجاز بودن فروش استقراضی و برخی محدودیتهای کاربردی بازار سرمایه
حمیدرضا قاسمی1، امیرعباس نجفی 2
چکیده: ممنوعیت فروش استقراضی (نامنفی بودن اوزان دارایی) یکی از فرضهای اولیهی مدل مارکویتز است که تنها وضعیت خرید را برای داراییها ممکن میکند. حل مدل کوآدراتیک مارکویتز با در نظر گرفتن تنها دو محدودیت بازده و بودجه، مرز کارای نامقید سرمایهگذاری را بهدنبال دارد. در سالهای گذشته، معرفی سایر محدودیتهای کاربردی منجر به توسعهی مدل اولیهی مارکویتز شدهاند. در پژوهش پیش رو، مدلی نوین برای بهینهسازی پرتفو ارائه شده است که افزونبر مجاز شمردن فروش استقراضی، برخی محدودیتهای کاربردی بازار نیز به مدل تحمیل شده است. با استفاده از اطلاعات قیمت 15 سهم، مدل غیرخطی پیشنهادی با بهکارگیری ابزارهای استاندارد حل شده و مرز کارای مقید ترسیم شده است.
واژههای کلیدی: بهینهسازی پرتفوی، مدل میانگین ـ واریانس، فروش استقراضی، مرز کارا، برنامهریزی کوآدراتیک.
طبقهبندی JEL : G11-C61.
1. کارشناس ارشد مهندسی مالی، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
2. استادیار مهندسی صنایع، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
تاریخ دریافت مقاله: 15/09/1390
تاریخ پذیرش نهایی مقاله: 01/03/1391
نویسنده مسئول مقاله: امیرعباس نجفی
E-mail:aanajafi@kntu.ac.ir
مقدمه
هدف از حل مسائل انتخاب سبد سرمایهگذاری (پرتفوی) آن است که از بین یک مجموعه داراییهای در دسترس، پرتفویی انتخاب شود که افزونبر کمینهسازی ریسک پرتفوی، یک سطح حداقلی از بازده پرتفوی را نیز برای سرمایهگذار برآورده کند. رویکرد حل اینگونه مسائل آن است که ماکزیممسازی بازده را تنها پارامتر در نظر نگرفته، بلکه تنوعبخشی[1] پرتفوی را نیز بهمنزلهی معیار دیگر سرمایهگذاری مطرح میکند (Hicks, 1935). مدل پایهای مسئلهی انتخاب پرتفوی را نخستینبار مارکویتز مطرح کرد که یک مدل درجه دوم[2] بوده و میتواند بهصورت تحلیلی توسط ابزارهای استاندارد حل شود. در این مدل پایه، تنها محدودیتهای بازده و بودجه در نظر گرفته شده است (Markowitz, 1952). حال چنانچه این مدل بهازای مجموعهای از مقادیر مختلف سطح حداقلی بازده پرتفوی، بهطور مکرر حل شود و در ادامه، نمودار بازده ـ ریسک پرتفوی بهازای جوابهای مختلف ترسیم شود، به مجموعه نقاطی با عنوان مرز کارا[3] دست مییابیم. با استخراج مرز کارا (بهمنزلهی مجموعه جواب بهینه)، سرمایهگذار این امکان را خواهد داشت تا بر اساس نیازمندی ریسک / بازده مورد نظر خود، پرتفوی بهینه را از این مجموعه انتخاب کند که این انتخاب به ریسکگریزی[4] و ریسکپذیری سرمایهگذار بستگی دارد. در ادامه مدل پایهای مارکویتز و برخی توسعههای صورت گرفته آن، آورده شده است.
بیان مسئله
یکی از مباحث نوین بازارهای سرمایه، آن است که سرمایهگذار دارایی که در اختیارش نیست را در بازار فروخته و درآمد حاصل از آن را در سایر داراییها سرمایهگذاری میکند. بهگفتهی دیگر، دارایی را به امید کاهش قیمت، قرض کرده و در زمان افت قیمت به قرضدهندهی دارایی بازمیگرداند و از این راه سود میکند. این رویکرد با نام فروش استقراضی مطرح است که در ادامه بهطور گستردهتری مورد بحث واقع خواهد شد.
در نوشتار حاضر، مدلی در حوزهی مسائل انتخاب پرتفوی مطرح میشود که مجاز بودن فروش استقراضی و اِعمال برخی محدودیتهای کاربردی بازار سرمایه را همراه با هم در نظر میگیرد. برتری این مدل آن است که برای پوشش ریسک ناشی از افت قیمت دارایی در آینده، درصدی از بازده بدون ریسک در اختیار قرضدهندهی دارایی قرار میگیرد که این امر درنهایت موجب انگیزش و ترغیب سرمایهگذاران به خرید و فروش در بازار خواهد شد. مدل ارائه شده با استفاده از دادههای 15 سهم واقعی حل شده و مرز کارای سرمایهگذاری ترسیم و در انتها نتایج آورده شده است.
پیشینهی پژوهش
پیشینهی نظری (مدل پایهای مارکویتز)
با در نظر گرفتن فروض نرمال بودن توزیع بازده داراییها، بازار کامل بدون مالیات (بدون هزینههای معاملاتی)، ممنوعیت فروش استقراضی (نامنفی بودن اوزان دارایی) و تقسیمپذیر بودن داراییها، مدل پایهی مارکویتز بهشکل رابطهی شمارهی 1 بیان میشود:
رابطهی 1) |
|
رابطهی 2) |
Subject to
|
رابطهی 3) |
|
رابطهی 4) |
که در آن؛
: تعداد داراییها؛ : نسبت (وزن) سرمایهگذاری شده در دارایی ام؛ : بازده انتظاری دارایی ام؛ : کوواریانس بین بازده دارایی و است.
در این مدل تابع هدف، واریانس پرتفوی بوده که از رابطهی بهدست میآید. همچنین بازده انتظاری پرتفوی از رابطهی حاصل میشود. نیز بیانگر حداقل بازده انتظاری سرمایهگذار از پرتفوی مورد نظر است. محدودیت رابطهی شمارهی 3، اطمینان میدهد که مجموع اوزان دارایی بیشتر از یک نمیشود. با حل مکرر مسئلهی فوق، بهازای مجموعهای از مقادیر مختلف ، مرز کارای سرمایهگذاری بهشکل نمودار شمارهی 1 ترسیم میشود. با استفاده از این مرز کارا، سرمایهگذار میتواند بر اساس نیازمندیهای ریسک/ بازده مورد نظر خود، پرتفوی بهینه را انتخاب کند.
نمودار 1. مرز کارای سرمایهگذاری
ضعف اصلی مدل پایهی مارکویتز این بود که بسیاری از جنبههای معاملاتی دنیای واقعی، همچون بیشینهی (ماکزیمم) اندازهی پرتفوی، کمینهی (مینیمم) سهام و... را در مدلسازی مربوطه شرکت نمیداد. سایر محققان، این جنبهها را با معرفی محدودیتهایی (از نوعی که کاربردی نامیده میشوند)، به مدل تحمیل کرده و موجب گسترش آن شدند. برخی از این محدودیتهای کاربردی در ادامه آورده شده است.
پیشینهی تجربی
محدودیت تعداد سهام پرتفوی
تعداد داراییهای موجود در پرتفوی اغلب، یا با یک مقدار داده شده تعیین میشوند یا محدود شده هستند. از طریق معرفی یک متغیر دودویی (که اگر دارایی iدر پرتفوی موجود باشد، مساوی 1 و در غیر این صورت صفر است)، این محدودیت میتواند بهشکل رابطهی شمارهی 5 بیان شود.
رابطهی 5) |
این محدودیت به این منظور تحمیل میشود که مدیریت پرتفوی تسهیلشده و هزینههای مدیریتی پرتفوی کاهش یابد. شکل نامساوی فوق کاملاً رایج است (Schaerf, 2002; Kellerer & Maringer, 2003; Maringer, 2005)، همچنین یک حد پایین نیز میتواند بهشکل رابطهی شمارهی 6 معرفی شود (Di Gaspero et al., 2007; Chiam et al., 2008):
رابطهی 6) |
اگرچه این محدودیت میتواند به شکل تساوی نیز بیان شود (Soleimani et al., 2009; Armãnanzas & Lozano, 2005)؛ یعنی:
محدودیت تعداد سهام پرتفوی گاهی نیز بهعنوان تابع هدف در نظر گرفته شده است (Anagnostopoulos & Mamanis, 2010).
محدودیتهای سقف و کف
با اِعمال این محدودیتها، یک کمینه و بیشینه نسبت (بهترتیب و ) برای هر دارایی، مجاز است که در پرتفوی نگهداری شود، بهطوری که . به بیان دیگر، سهم پرتفوی برای یک دارایی خاص، در یک بازهی داده شده تغییر میکند (Chiam et al., 2008):
رابطهی 7) |
محدودیتهای سقف (محدودیتهای حد بالا)، برای جلوگیری از تجاوز بیش از اندازهی نسبت دارایی خاص معرفی میشوند و در برخی موارد توسط قوانین و مقررات به مدل تحمیل میشوند. محدودیتهای کف (حد پایین) برای جلوگیری از هزینهی مدیریت نسبتهای بسیار کم داراییها بهکار گرفته میشوند و ممکن است توسط هزینههای معاملاتی ایجاب شوند.
پس چنانچه فروش استقراضی ممنوع شود، محدودیت رابطهی شمارهی 4 در مدل پایهای مارکویتز ( ) به هنگام تحمیل محدودیتهای کف، زائد میشود.
فروش استقراضی
فرض کنید در زمان یک سرمایهگذار پیشبینی میکند که قیمت دارایی در زمان آتی افزایش خواهد یافت. برای دستیابی به سود، میبایست دارایی را به قیمت بازاری خریداری کرده و چنانچه بود، در زمان آن را فروخته و به اندازهی اختلاف سود کسب کند. بهطور معکوس اگر در زمان سرمایهگذار پیشبینی کند که قیمت دارایی در زمان آتی افت خواهد داشت، او این اختیار را خواهد داشت که اکنون دارایی را از کارگزار قرض کرده و به بازار بفروشد و در زمان آن را خریداری کرده و به همان کارگزار بازگرداند. در این مورد او بهاندازهی (منهای حق دلالی) سود کسب میکند. این راهبرد، فروش استقراضی نامیده میشود.
مدل پایهای مارکویتز، نامنفی بودن اوزان (ممنوعیت فروش استقراضی) را به مدل تحمیل میکند. فروش استقراضی را میتوان با جایگزینی رابطهی شمارهی 8 به جای رابطهی شمارهی 4 در مدل پایه، مجاز کرد:
رابطهی 8) |
این مدل به مدل بلک اشاره دارد (Black, 1972) و برای مدلسازی فروش استقراضی مورد استفاده قرار میگیرد. از مطالعات انجام گرفته در زمینهی فروش استقراضی، میتوان به یو و همکاران (2008)؛ رولاند (1997) و کراما و سکینز (2003) اشاره کرد.
چنانچه قرضگیرندهی دارایی یک سرمایهگذار کوچک باشد، بهرهای از درآمدهای فروش استقراضی بهدست نمیآورد، در غیر این صورت، بهطور معمول تنها بخشی از بهره ( ) را بهدست میآورد. برای بهشمار آوردن تمامی این پدیدهها، ابتدا بازده یک پرتفوی، شامل داراییهایی میشود که میبایست فروش استقراضی نیز در آن تعریف شود:
رابطهی 9) |
|
رابطهی 10) |
بهطوری که ، برابر صفر است، اگر سرمایهگذار در موقعیت خرید دارایی باشد و مثبت است اگر دارایی فروش استقراضی شود (Jacobs et al., 2005 & 2006).
مدل پیشنهادی
در این بخش، مدل ارائهشده بهتفکیک اجزا مورد بررسی قرار میگیرد.
مفروضات مدل
: تعداد داراییهای در دسترس؛
: بازده انتظاری دارایی ام ( )؛
: کوواریانس بین داراییهای و ؛
: حداقل بازده مورد انتظار سرمایهگذار از پرتفوی مورد نظر؛
: بازده بدون ریسک؛
: بیشینهی تعداد سهام موجود در پرتفوی؛
: وزن دارایی موجود در پرتفوی؛
: حد پایین و بالای دارایی ام در وضعیت خرید؛
: حد پایین و بالای دارایی ام در وضعیت فروش استقراضی؛
: درصد بازگردانی به قرضدهندهی دارایی.
شایان ذکر است، فروض مدل پایهای مارکویتز، یعنی نرمال بودن توزیع بازده داراییها، بازار کامل بدون مالیات (بدون هزینههای معاملاتی) و تقسیمپذیر بودن داراییها، همچنان بهعنوان فرضهای اولیهی مدل پیشنهادی پابرجا بوده، با این تفاوت که فروش استقراضی در این مدل مجاز شمرده شده است. بنابراین، جامعهی آماری برای آزمون مدل نیز بازار سرمایهای خواهد بود که امکان فروش استقراضی در تمامی داراییهای آن یا حتیالامکان بخشی از آن بازار، وجود داشته باشد. از این رو، نمونهی آماری مورد نظر میبایست از میان آن دسته داراییهایی انتخاب شود که فروش استقراضی در آنها مانعی ندارد.
تابع هدف مدل
تابع هدف در مدل مورد نظر، کمینهکردن ریسک پرتفوی (واریانس پرتفوی) در نظر گرفته شده است که بهشکل رابطهی شمارهی 11 بیان میشود:
رابطهی 11) |
محدودیتهای مدل
محدودیت حداقل بازده مورد انتظار[5]
با توجه به مجاز بودن فروش استقراضی در مدل، برای آنکه صاحب اصلی دارایی که دارایی را به ما قرض داده، بتواند ریسک ناشی از کاهش قیمت آتی آن را پوشش دهد، میبایست درصدی از بازده بدون ریسک را در اختیار او قرار دهیم تا انگیزهی انجام فروش استقراضی در بازار وجود داشته باشد. با در نظر گرفتن این نکته، محدودیت حداقل بازده مورد انتظار مدل پایهی مارکویتز (رابطهی شمارهی 2) بهشکل رابطهی شمارهی 12 بازنویسی خواهد شد:
رابطهی 12) |
که در آن؛ درصدی از بازده بدون ریسک است که به قرضدهندهی دارایی، بهازای هر واحد دارایی میدهیم و در بازهی [1 , 0] تغییر میکند و میتواند بهصورت قطعی یا تصادفی باشد. متغیرهای و متغیرهای دودویی (باینری) هستند که در ادامه تعریف شدهاند.
محدودیت بودجه[6]
برای آنکه مجموع داراییها در پرتفوی برابر کل بودجهی در دسترس باشد، این محدودیت بهشکل رابطهی شمارهی 13 بیان میشود:
رابطهی 13) |
محدودیت حداکثر فروش استقراضی[7]
چنانچه بخواهیم بهاندازه بودجهی در دسترس، حداکثر فروش استقراضی در تمامی داراییها داشته باشیم، محدودیت رابطهی شمارهی 14 به مدل تحمیل میشود:
رابطهی 14) |
محدودیت سقف و کف[8]
در شرایطی که هم خرید و هم فروش استقراضی داشته باشیم و در هر دو حالت، محدودیت سقف و کف در میزان دارایی مورد نظر وجود داشته باشد (برای جلوگیری از تجاوز بیش از حد نسبت دارایی و کاهش هزینههای معاملاتی در نسبتهای کم دارایی)، در هر دو وضعیت خرید و فروش استقراضی، حدود بالا و پایین در نظر گرفته میشود که در نمودار شمارهی 2 آورده شده است:
نمودار 2. نمای شماتیک وضعیت خرید و فروش استقراضی
همانطور که در نمودار شمارهی 2 مشاهده میشود، و بهترتیب حدود پایین و بالا در وضعیت خرید و و ، بهترتیب حدود پایین و بالا در وضعیت فروش استقراضی هستند. گفتنی است چنانچه باشد، آنگاه در مورد دارایی ام ، خرید و فروش استقراضی انجام نمیدهیم؛ یعنی دارایی ام در پرتفوی انتخابی سرمایهگذار وجود نخواهد داشت.
با توجه به موارد بیان شده، برای مدل کردن این محدودیت از دو متغیر باینری استفاده شده است که بهشکل زیر تعریف میشوند:
با استفاده از دو متغیر فوق، محدودیت سقف و کف را میتوان بهشکل رابطهی شمارهی 15 مدل کرد:
رابطهی 15) |
محدودیت تعداد دارایی در پرتفوی[9]
این محدودیت برای مدیریت هرچه بهتر داراییهای موجود در پرتفوی به مدل تحمیل میشود و از آنجاکه در مدل موردنظر، هدف مدیریت هر دو مورد، داراییهای خریداری شده و فروش استقراضی شده است و همچنین با توجه به آنکه متغیر باینری زمانی برابر 1 است که دارایی ام یا خریداری یا فروش استقراضی میشود، بنابراین این محدودیت میتواند به یکی از شکلهایی که در رابطهی شمارهی 16 آمده، بیان شود:
رابطهی 16) |
در مدل پیشنهادی، تنها حد بالا برای تعداد داراییهای پرتفوی در نظر گرفته شده است ( ).
محدودیت حفظ تنوعبخشی پرتفوی[10]
برای حفظ تنوعبخشی پرتفوی، فرض میشود که تمامی نسبت داراییهای موجود در پرتفوی، در فاصلهی [1 , 1-] قرار دارند، یعنی: .
رابطهی 17) |
با توجه به موارد ذکر شده، مدل پیشنهادی نهایی بهشکل رابطهی شمارهی 18 خواهد بود:
رابطهی 18) |
Subject to:
یافتههای پژوهش (مطالعهی موردی)
از آنجاکه در حال حاضر امکان فروش استقراضی در بازار بورس ایران وجود ندارد، بنابراین بازار بورس نیویورک، بهعنوان جامعهی آماری برای آزمون مدل پیشنهادی مورد استفاده قرار گرفته است. با استفاده از دادههای بهدست آمده،[11] برای 15 سهم در یک دورهی زمانی 586 روزه (1/1/2009 الی 1/2/2011)، اطلاعات بازده، واریانس و کوواریانس بین سهام استخراج شده که در جدول شمارهی 1 ارائه شده است. گفتنی است که پارامترهای حدود بالا و پایین در وضعیتهای خرید و فروش استقراضی، بهدلخواه برای تمامی سهام انتخابی، یکسان در نظر گرفته شده است .
جدول 1. اطلاعات قیمت 15 سهم برگزیده از تاریخ 1/1/2009 تا 1/2/2011
نام شرکت |
نام اختصاری |
میانگین بازده (درصد) |
واریانس |
||||
آمازون |
AMZN |
253/0 |
010/7 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
اَپل |
AAPL |
248/0 |
402/3 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
دِل |
DELL |
092/0 |
933/5 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
ایبِی |
EBAY |
173/0 |
400/5 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
گوگل |
GOOG |
106/0 |
171/3 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
اِچپی |
HP |
211/0 |
978/8 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
اینتل |
INTC |
090/0 |
697/3 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
آیبیاِم |
IBM |
124/0 |
999/1 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
مایکروسافت |
MSFT |
058/0 |
353/3 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
نوکیا |
NOK |
055/0- |
681/7 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
پاناسونیک |
PC |
013/0 |
572/3 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
سونی |
SNE |
071/0 |
457/5 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
تویوتا |
TM |
048/0 |
264/3 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
یاهو |
YHOO |
080/0 |
931/4 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
مکدونالد |
MCD |
042/0 |
382/1 |
7/0 |
1/0 |
0 |
6/0- |
نرخ بازده بدون ریسک (Rf)، سالانه 4 درصد در نظر گرفته شده است که نرخ روزانهی مربوطه، بهصورت مرکب پیوسته برابر 011/0 خواهد بود.
مدل برنامهریزی عدد صحیح غیرخطی (INLP)[12] ارائه شده با استفاده از نرمافزار برنامهریزی ریاضی لینگو (11)[13] برای شش مقدار مختلف پارامتر ، حل شده که نتایج در جدول شمارهی 2 ارائه شده است. همچنین مرز کارای سرمایهگذاری حاصل نیز در نمودار شمارهی 3 نشان داده شده است.
جدول2. ریسک (انحراف معیار) و بازده پرتفوی بهینه بهازای مقادیر مختلف حداقل بازده انتظاری پرتفوی و پارامتر
08/0 |
06/0 |
04/0 |
02/0 |
0 |
|||||||
|
|||||||||||
026/1 |
080/0 |
010/1 |
060/0 |
012/1 |
051/0 |
004/1 |
049/0 |
004/1 |
049/0 |
10/0 |
|
030/1 |
080/0 |
010/1 |
060/0 |
004/1 |
049/0 |
004/1 |
049/0 |
004/1 |
049/0 |
20/0 |
|
025/1 |
080/0 |
008/1 |
060/0 |
004/1 |
050/0 |
004/1 |
050/0 |
004/1 |
049/0 |
30/0 |
|
029/1 |
080/0 |
008/1 |
060/0 |
004/1 |
050/0 |
004/1 |
050/0 |
004/1 |
050/0 |
50/0 |
|
026/1 |
080/0 |
007/1 |
060/0 |
004/1 |
051/0 |
004/1 |
051/0 |
004/1 |
051/0 |
75/0 |
|
021/1 |
080/0 |
006/1 |
060/0 |
004/1 |
052/0 |
004/1 |
052/0 |
004/1 |
052/0 |
90/0 |
|
18/0 |
16/0 |
14/0 |
12/0 |
10/0 |
|||||||
|
|||||||||||
244/1 |
180/0 |
180/1 |
160/0 |
128/1 |
140/0 |
088/1 |
120/0 |
049/1 |
100/0 |
10/0 |
|
243/1 |
180/0 |
180/1 |
160/0 |
128/1 |
140/0 |
088/1 |
120/0 |
048/1 |
100/0 |
20/0 |
|
242/1 |
180/0 |
179/1 |
160/0 |
127/1 |
140/0 |
087/1 |
120/0 |
049/1 |
100/0 |
30/0 |
|
240/1 |
180/0 |
177/1 |
160/0 |
126/1 |
140/0 |
085/1 |
120/0 |
048/1 |
100/0 |
50/0 |
|
236/1 |
180/0 |
175/1 |
160/0 |
124/1 |
140/0 |
084/1 |
120/0 |
046/1 |
100/0 |
75/0 |
|
234/1 |
180/0 |
173/1 |
160/0 |
123/1 |
140/0 |
084/1 |
120/0 |
045/1 |
100/0 |
90/0 |
|
|
… |
24/0 |
22/0 |
20/0 |
|||||||
|
|||||||||||
|
|
… |
… |
483/1 |
240/0 |
391/1 |
220/0 |
314/1 |
200/0 |
10/0 |
|
|
|
… |
… |
549/1 |
240/0 |
389/1 |
220/0 |
313/1 |
200/0 |
20/0 |
|
|
|
… |
… |
458/1 |
240/0 |
387/1 |
220/0 |
311/1 |
200/0 |
30/0 |
|
|
|
… |
… |
534/1 |
240/0 |
384/1 |
220/0 |
308/1 |
200/0 |
50/0 |
|
|
|
… |
… |
585/1 |
240/0 |
379/1 |
220/0 |
305/1 |
200/0 |
75/0 |
|
|
|
… |
… |
547/1 |
240/0 |
376/1 |
220/0 |
303/1 |
200/0 |
90/0 |
نمودار 3. مرز کارای سرمایهگذاری بهازای مقادیر مختلف
همانطورکه در جدول شمارهی 2 مشاهده میشود، از چپ به راست با افزایش مقدار بازده انتظاری پرتفوی ، ریسک پرتفوی (انحراف معیار پرتفوی ) نیز بهازای تمامی مقادیر افزایش مییابد (ارتباط مستقیم). همچنین برای مقادیر پایین ، با افزایش مقدار از بالا به پایین، مقادیر ریسک پرتفوی بدون تغییر باقیمانده است، در حالیکه برای مقادیر بالاتر ، روند نزولی را طی میکند (ارتباط معکوس). برای مقایسهی مرز کارای مدل پیشنهادی و مرز کارای مدل پایهای مارکویتز، بار دیگر نمودار شمارهی 3 را در نظر بگیرید. همانطور که انتظار میرفت، مرز کارای مدل پیشنهادی بالاتر از مرز کارای مدل مارکویتز قرار گرفته است. علت این امر آن است که در مدل پایهای مارکویتز، حداکثر مقدار بازده پرتفوی برابر با بالاترین بازده داراییهای در دسترس (آمازون با میانگین بازده 253/0) خواهد بود، در حالیکه در مدل پیشنهادی با توجه به مجاز شمردن فروش استقراضی، میتوان انتظار دستیابی به بازده پرتفوی بیشتر از مقدار 253/0 را نیز داشت.
نتیجهگیری و پیشنهادها
در این مقاله یک مدل تکهدفه (کمینهسازی واریانس پرتفوی) پیشنهاد شده است، که تصمیمگیری در خصوص سه وضعیت (خرید، فروش استقراضی، نه خرید و نه فروش) هر دارایی را برای سرمایهگذار بهدنبال دارد. افزونبر محدودیتهای مدل اولیهی مارکویتز (بازده و بودجه)، برخی محدودیتهای کاربردی بازار سرمایه (حداکثر میزان فروش استقراضی، حداکثر تعداد دارایی در پرتفوی، حد بالا و پایین هر دارایی، حفظ تنوعبخشی پرتفوی) نیز به مدل تحمیل شده است. برای ایجاد انگیزش در خصوص انجام فروش استقراضی و جلوگیری از تضرر قرضدهندهی دارایی، پارامتر جهت پوشش ریسک، اعمال شده است. با حل مدل، مشخص شد که ریسک و بازده پرتفوی ارتباط مستقیم داشته، در حالیکه ریسک و مقدار ارتباط معکوس دارند. همچنین در مدل پیشنهادی با توجه به مجاز بودن فروش استقراضی، میتوان انتظار دستیابی به بازده پرتفوی بیشتر از بالاترین بازده داراییهای در دسترس را نیز داشت.
با بهوجود آمدن سازوکار فروش استقراضی در بازار بورس اوراق بهادار، مدل ارائهشده قابلیت استفاده برای انتخاب پرتفوی بهینه برای سرمایهگذاران داخلی را نیز خواهد داشت.
با توجه به مطالب بیانشده، برخی زمینهها برای مطالعات بعدی به شرح زیر پیشنهاد شده است:
منابع
[1]. Diversification
[2]. Quadratic
[3]. Efficient Frontier
[4]. Risk-aversion
[5]. Minimum Desired Expected Return Constraint
[6]. Budget Constraint
[7]. Maximum Short Selling Constraint
[8]. Floor & Ceiling Constraint
[9]. Cardinality Constraint
[10]. Diversification Constraint
[11]. دادهها از تارنمای http://www.finance.yahoo.com بهدست آمده است.
[12]. Integer Non Linear Programming
[13]. Lingo Version 11